Overslaan en naar de inhoud gaan

Real Time Bidding, hoe werkt het?

Je wilt Real Time Bidding inzetten voor je online marketing. Hoe werkt deze vorm van online adverteren? Lees er hier meer over.

Real Time Bidding

Vorige keer las je over Real Time Bidding, een interessante manier om geautomatiseerd online te adverteren via het Display Netwerk. Hiermee bied je in realtime op een individuele internetgebruiker. Je advertentie wordt dus gericht vertoond aan een relevante bezoeker uit je doelgroep, op een gekochte advertentieruimte op een website. Vandaag gaan we dieper in op de werking van RTB.

Hoe online adverteren begon en evolueerde

In het begin had je een paar adverteerders en publicisten. Maar ze breidden uit. Daarom kwamen er ad servers. Deze hielpen adverteerders bij het organiseren van hun campagnes. Er ontstond een ad network. Deze brengen adverteerders en publicisten gemakkelijker met elkaar in contact. Er kwamen ad exchanges (marktplaatsen) die meerdere adverteerders en publicisten bij elkaar konden brengen waaronder ook de ad networks.

Oplossingen voor Real Time Bidding

Om de werking beter te begrijpen, is het belangrijk dat je onderstaande termen kent.

Voor de adverteerder: Demand Side Platform. Een DSP zorgt ervoor dat het plannen en kopen van advertentieruimte gecentraliseerd wordt. Je hebt als adverteerder toegang tot verschillende uitgevers, Ad Exchanges, netwerken, SSP’s, … vanuit één punt.

Voor de publicistSupply Side Platform. Een SSP centraliseert het overzicht van verkopen, het rendement beheer, geeft toegang tot verschillende adverteerders, exchanges, netwerken, DSP’s, … vanuit één punt.

Wat doen DSP’s, SSP’s en exchange desks?

DSP: Demand Side Platform

Via Demand Side Platforms wordt de vraag naar advertentieruimte geregeld. DSP’s geven adverteerders toegang tot Ad Exchanges. Zo kunnen adverteerders advertentieruimte kopen bij meerdere advertentienetwerken via SSP’s. De DSP is op meerdere SSP’s aangesloten waardoor het bereik vergroot wordt.

Voorbeelden van DSP’s zijn Adform, DoubleClick Bid Manager. Met een DSP kan je dus op verschillende netwerken, via SSP’s, impressies kopen. Een voorbeeld van een ad exchange is: Google DoubleClick Ad Exchange.

SSP: Supply Side Platform

Via Supply Side Platforms wordt het aanbod geregeld. Deze systemen geven publicisten toegang tot een netwerk van sites waar ze hun advertentieruimte kunnen aanbieden. Ze kunnen hier hun campagnes en inkomsten beheren.

Hoe werkt Real Time Bidding?

  • Een surfer bezoekt een site, toont interesse in een onderwerp. De website maakt deel uit van netwerk van SSP’s, systemen waar men advertentieruimte aanbiedt.
  • De cookies van de bezochte site slaan gegevens van de bezoeker op en koppelen die aan zijn IP-adres. Algoritmes analyseren het gedrag van de surfer aan de hand van de cookies en big data.
  • De SSP meldt de bezoeker aan bij de DSP die verbonden is met biedende adverteerders.
  • Wanneer een bezoeker online is, controleert het veilingsysteem of het voor de campagne, een waardevolle, relevante gebruiker is. Er wordt bijvoorbeeld gelet op: interesse, tijdstip, bezochte website, demografische gegevens, apparaat, enzovoort. Zo wordt een profiel geschetst van de bezoeker en zijn gedrag.
  • Een adverteerder koopt ruimte via een Demand Side Platform door te bieden. Is er een relevante bezoeker? Dan betaalt de adverteerder voor een impressie. Hij kan hiermee op meerdere ad netwerken via Supply Side Platforms impressies inkopen. De marktplaatsen waar de veiling verloopt zijn ad exchanges.
  • Wint de adverteerder de veiling van zijn concurrenten, dan wordt zijn advertentie vertoond. Dit gaat heel snel. Nog voor de pagina bij de bezoeker geladen is.

Met Real Time Bidding kun je individuele personen bereiken met je advertenties, waar en wanneer je maar wilt. DSP’s staan in verbinding met SSP’s. De werking zit zo in elkaar dat er snel geboden kan worden en je in realtime je advertentie kunt aanbieden.

Interesse in begeleiding bij Real Time Bidding Campagnes?

Stel het ons voor