Overslaan en naar de inhoud gaan

Vinden zoekmachines one page websites?

One page websites schieten als paddenstoelen uit het world wide web. Maar vinden zoekmachines deze grafische parels ook? En dus, hoe scoor je ermee op SEO?

One page websites en SEO

Een veel gehoorde kritiek is dat one page websites niet te indexeren zijn en dus niet verschijnen in de zoekresultaten. Toch moet je je creatieve ideeën niet meteen opbergen. Het vraagt wat extra denkwerk en inspanningen, maar het kan wel. Bovendien is Google ondertussen beter ontwikkeld en slimmer geworden waardoor het ook dit soort sites kan crawlen met bots. Google: “Als het werkt voor de gebruiker, zal het ook voor Google werken.”

Gebruiksvriendelijk… dus ook voor Google spiders?

Zoekmachines willen relevantie. Ze zoeken het beste resultaat: de zoekvraag van de gebruiker moet overeenkomen met de content op het net.  Met Javascript hebben ze iets meer moeite, al is het al wat verbeterd. Sinds Google Hummingbird kunnen ze beter betekenissen matchen met de juiste informatie. Ze houden dus rekening met een hele zoekvraag en niet alleen met zoekwoorden. One page websites bevatten net alle nodige informatie.

Zeven tips om je one page website te optimaliseren

1. Optimaliseer aparte blokken met content

Maak verschillende onderdelen met elk zijn onderwerp. Zorg dat deze duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Doe alsof het telkens aparte pagina’s zijn. Ook hier zijn zoekwoorden belangrijk. Weet per onderdeel welke woorden je precies wilt gebruiken. Hak hiervoor knopen door: welke heb je echt nodig?

2. Gebruik DIV’s en anchor links

Plaats elk onderdeel in een DIV. Dit heeft niet meteen invloed op je SEO maar zorgt dat je CSS gemakkelijker te scannen is. Je hebt geen aparte links die je kunt optimaliseren. Gebruik daarom CSS ID namen als HTML anchor links. Leg deze op de navigatie. De anchor link brengt je naar het juiste deel op een pagina. Plaats er een zoekwoord in. Zorg wel dat het steek houdt en binnen de context past, anders verlaten bezoekers je pagina. Bepaal ook hier de title tag, description tag en URL.

3. Gebruik meerdere H1-tags

Hold your horses! Het klopt dat je voor webpagina's normaal maar één H1 header mag gebruiken. Bij one page websites is dat anders. Geef elk onderdeel een geoptimaliseerde H1 tag. Ook hier gebruik je dus je zoekwoorden. Met meerdere H1 tags op de pagina geef je aan dat de blokken content gescheiden zijn. Het is gebruiks- en zoekmachinevriendelijk.

4. Plaats steeds nieuwe content

Je teksten en afbeeldingen (met alt tags) verversen helpt voor je SEO. Soms ga je wel creatief uit de hoek moeten komen. Bepaalde onderdelen zullen gemakkelijker te updaten zijn omdat ze nu eenmaal vaak veranderen zoals: klantenreviews, een portfolio, nieuwsitems, … Je kunt ook een blog toevoegen. Dit is dan wel een halve oplossingomdat het dan geen one page website meer is. Je plaatst een overzicht of de inleidingen op je one page website en linkt dan naar een andere pagina met de volledige inhoud.

5. Krijg goede links via linkbuilding

One page websites bevatten meestal niet veel copy. Linkbuilding kan dan helpen om je rank te verbeteren en autoriteit te krijgen. Krijg meer bezoekers door de link naar je site te laten delen door externe bronnen. Word gepromoot in gastblogs en reviews en wees sociaal: netwerken is de boodschap. Denk ook aan de kracht van sociale media. Belangrijk is dat je links krijgt van belangrijke, autoritaire sites met relevante content. 

6. Plaats gebruiksvriendelijkheid vóór SEO

Bewaak de samenhang tussen de verschillende onderdelen. De site moet leesbaar blijven voor je gebruikers. Zorg daarom voor interessante en relevante content van hoge kwaliteit. Het organisch bereik volgt dan vanzelf.

7. Hou je resultaten goed in de gaten

Gebruik Google Analytics en houd het verkeer en de acties op je website in het oog. Zo kun je later aanpassingen doen om je resultaten te verbeteren.

Ideaal voor branding en experience

One page websites zijn interessant om aan branding en storytelling te doen en je bezoekers je producten of diensten op een leuke manier te laten ervaren. Toch is het niet voor alles weggelegd. Denk goed na of je echt een one page site nodig hebt. Vaak is een website met meerdere pagina’s, waar je kunt targeten op verschillende zoekwoorden, interessanter. Voor landingspagina’s, speciale aanbiedingen en tijdelijke projecten zijn ze wel ideaal.  

Een pagina die doet watertanden

Met een aantrekkelijke one page website geef je je bezoekers een duwtje in de rug. Denk visueel en gebruiksvriendelijk. Maak er je pronkstuk van. Enkele tips:

  • Wees vernieuwend met sterke content. Iets ongezien krijgt aandacht en wordt gedeeld.
  • Gebruik mooie, grote statische beelden of breng leven in je site met een animatie of video.
  • Voorzie een duidelijke navigatie: bijvoorbeeld een menubalk bovenaan die altijd zichtbaar is.
  • Gebruik een visueel overgangselement zodat duidelijk is dat je moet scrollen.
  • Plaats niet teveel copy. Wees to the point en volledig. Een copywriter weet raad.
  • Voeg social media buttons toe om te laten delen en dus andere te laten meegenieten.
  • Maak je one page website niet meters lang, er is een limiet op scroll-geduld.

Je kunt one page websites optimaliseren voor zoekmachines, maar het vraagt extra inspanningen. Volg onze tips en je komt een al een heel eind. Toch niets voor jouw bedrijf? Niet getreurd, er zijn nog andere manieren om van je site een grafisch pareltje te maken.

Support nodig bij het optimaliseren van je website?

Stuur ons je vraag