Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom bloggen voor je bedrijf de moeite waard is

Blogs schieten als paddenstoelen uit de grond. Iedereen lijkt er voordelen in te zien. Jij twijfelt, bloggen voor je bedrijf vraagt veel energie. Levert het iets op? En worden je teksten wel gelezen? Het is de moeite waard. Lees hier waarom.

Je toont wat je waard bent

Je hebt heel wat expertise in huis. Hoe toon je dit aan je klanten en prospects? Met een blog! Bezorg je bezoekers interessante content. Informeer en deel je kennis. Zo zien ze dat je een expert bent. Dat levert je autoriteit op. Bezoekers vertrouwen je meer en je wordt een goede bron. Ook een klein bedrijf, met niet zo sexy producten, levert het wat op. Je onderscheidt je namelijk van je concurrentie.

Word gevonden

Natuurlijk wil je gevonden worden. Goede, relevante en interessante content is belangrijk voor een goede positie in de zoekresultaten én voor je bezoekers. Een blog is hiervoor de ideale bron. Vul deze telkens aan met nieuwe content. Publiceer regelmatig, zo vinden nieuwe klanten je sneller. Bloggen is dus eigenlijk een beetje netwerken van achter je bureau.

Wordt je content gevonden en straal je autoriteit uit, dan stijgt het vertrouwen in je bedrijf.

Delen is sociaal

En nu wachten tot iemand op je blog komt? Dat kan lang duren. Deel je blogartikelen liever. Op sociale media bijvoorbeeld. Je bereikt hier een gericht publiek die je naar je website lokt. Daar vinden ze verse content. Door het sociale aspect krijg je feedback: bezoekers kunnen liken, delen of commentaar geven. Dankzij sociale media bereik je ook een meer gericht publiek je website (ook wel targeted audiences).

Hou de conversatie gaande met je klanten

Hoe krijg je betere relaties met je klanten? Door de conversatie aan te zwengelen. Bekijk de commentaren op sociale media en je website en reageer gepast. Dit is voor een stuk conversation management. Leer er uit en leer over je klanten. Verbeterde diensten en een betere band verbetert het algemene succes.

Een blog heeft een goede ROM

Een blog levert een goede Return On Management. Een blogbericht kan ook op latere tijdstippen opgepikt en gelezen worden. Je ervaart dus ook op lange termijn positieve resultaten. De waarde van een blogpost ligt verspreid in tijd. Je content heeft dus langer impact. Dit levert heel wat voordelen voor je zaak.

Maar… je hebt nog twijfels

Allemaal goed en wel denk je maar… ‘Maar’, dit woord dringt zich op. Copywriters houden er niet zo van. Het doet namelijk een tekst haperen. We kropen even in je hoofd en zagen je gedachten en twijfels. Deze nemen we maar al te graag weg.

  • Bloggen, dat is veel werk
    Bloggen vraagt tijd, klopt. Je moet regelmatig schrijven om er je voordeel uit te halen. Toch wegen de voordelen hier op tegen de nadelen. Want je maakt het jezelf zo moeilijk als je wilt. Wil je niet zelf bloggen? Schakel dan een copywriter in. De schrijftaak besteed je uit, een deel van het denkwerk zal je wel zelf moeten doen.
  • Je weet niet waarover je moet schrijven
    Daar zit je dan, te staren voor een leeg scherm. Je weet niet waarover je moet schrijven. Hoe geraak je hier uit? Focus, dat geeft jezelf houvast. Denk: wat moet de bezoeker weten op het einde van je verhaal? Bouw vanuit deze gedachte je verhaal op.

    Nog te moeilijk? Probeer dit eens: zoek vier algemene startvragen die bezoekers hebben bij je bedrijf, merk of organisatie. Bedenk hieruit meer specifieke vragen. En van hieruit weer. Zo heb je plots heel wat onderwerpen. Een andere mogelijkheid is inspiratie opdoen bij andere blogs. Dit betekent niet dat je plagiaat moet plegen! En wat dacht je van je collega’s of werknemers? Misschien hebben zij wel een goed idee?
  • Je vindt geen gepaste titel
    Je ervaart wel wat druk bij het vinden van een goede titel. Hij moet de aandacht trekken en voldoende informeren. Vind je er niet meteen eentje? Schrijf deze dan laatst. Vaak vind je in je content al een gepaste titel. Een andere tip is dat je een lijstje bijhoudt met aansprekende titels van artikels van anderen. Deze bevatten ingrediënten voor goede titels. Laat je hierdoor inspireren.
  • Er is zoveel te vertellen
    Een zoektocht naar informatie kan veel opleveren. Je wilt dit dan met je lezers delen. Volledig zijn zegt iets over de kwaliteit. Denk je. Te uitgebreid schrijven maakt je tekst echter langdradig en saai. Als je je lezers zo’n 2 à 3 minuten kunt boeien is dat al veel. Het teveel aan informatie kan je voor een volgende post gebruiken. Het is vaak ook aanvoelen hoe lang je artikel moet worden. Soms kan je niet anders dan uitgebreid zijn.
  •  Je wilt kwaliteit leveren
    Natuurlijk is er niets mis met een beetje perfectionisme. Kwaliteit is belangrijk. Toch moet je geen té hoge eisen stellen. Laat je niet blokkeren door stevige analyses, een goede opbouw vinden, volgens de regels en foutloos willen schrijven. Probeer eerst te schrijven en daarna te verbeteren.
  • Je hebt meer tijd nodig
    Als perfectionist heb je de neiging om te blijven schrijven en schrappen. Toch moet je op een bepaald moment stoppen. Stel voor jezelf een deadline, hierdoor kan je gestructureerd werken. Kies het onderwerp, doe research, schrijf de informatie uit in punten en schrijf dit aan elkaar. Denk niet teveel na, laat de tekst vloeien. Beperk je tot één onderwerp, dat helpt.
  • Je schrijft chaotisch 
    Je vindt jezelf geen schrijver, bovendien zijn je teksten een chaotisch boeltje. Pas hier de schrijftips voor online teksten toe. Structuur is een belangrijk element wil je je lezers mee hebben. Zorg voor een duidelijke visuele opbouw met tussenkoppen en alinea’s. Zo is je tekst scanbaar en weet de lezer meteen de hoofdlijnen en of hij verder wil lezen. Lukt het niet? Schakel dan een copywriter in.
  • Je wilt origineel zijn
    Origineel zijn mag maar leg jezelf niet teveel druk op jezelf. Over elk onderwerp is al eens geschreven. Origineel zijn hoeft dus niet altijd. Het kan wel, door eens een andere invalshoek te nemen. Als je je laat inspireren door teksten van anderen, plagieer dan niet maar voeg je persoonlijke touch er aan toe. Bijvoorbeeld: eigen verwoording, voorbeelden, conclusies, …
  • Je wilt actueel zijn
    Het is vaak een kwestie van snel en gevat zijn, op het juiste moment  slim op de actualiteit inspelen. Toch kan je sommige inhakers ook plannen. Er zijn namelijk ook gebeurtenissen die terugkeren. Herinner je de contentkalender? Je kan dus al wat content voorbereiden.
  • Moeilijk om voor iedereen te schrijven
    Ja, je publiek is breed en nee, je kunt je niet op iedereen richten. Denk aan het maken van persona’s. Beeld je dus een specifiek persoon in met specifieke kenmerken, eigenschappen, bezigheden. Spreek aan met je of u, dit voelt persoonlijker aan. Wees een schrijver met empathie.  Ben je persoonlijk, dan herkennen lezers zichzelf sneller.

Bloggen is de moeite waard. Je bedrijf wordt gevonden en je toont je expertise. Klanten weten waarvoor je staat, vertrouwen je en nemen sneller contact met je op. Bloggen voor je bedrijf vraagt tijd en energie maar levert een goede ROM, ook op lange termijn. Zelf geen schrijver? Schakel een copywriter in.

Kortom ga aan de slag of neem een goede copywriter onder de arm.